Импрес пројекат

У оквиру активности ИМПРЕС пројекта, у студијској посети Белгији у граду Генту од 24 до 27. марта 2014. боравили су представници Министарства просвете, науке и техннолошког развоја,  представници предшколских установа које су укључене у пројекат, просветни саветници и чланови пројектног тима.

Циљ посете било је упознавање са организацијом и начином рада предшколских установа у Белгији и размена искустава. Током посете приказан је систем васпитања деце раног узраста у Белгији, одржани су округли столови и презентације (о инклузивном васпитању, укључивању родитеља у процес васпитања, правима детета…) и посете вртићима.

Студијска посета Белгији

ОДРЖАНЕ ФОКУС ГРУПЕ

Циљ овог истраживања била је примена Правилника о врстама, начину остваривања и финансирања посебних, специјализованих програма и других облика рада и услуга које остварује предшколска установа и решења које нуди у пракси.

Одржане фокус групе

ЗАВРШНА КОНВЕНЦИЈА ИМПРЕС

Завршна конференција ИМПРЕС одржана је 25. априла 2014. у Београду. Уводна излагања на конференцији одржали су проф. др Томислав Јовановић, министар просвете, науке и технолошког развоја, амбасадор Мајкл Девенпорт, шеф Делегације ЕУ у Србији и Мишел Крепон, лидер ИМПРЕС пројекта.

Скупу је присуствовало више од 160 учесника – делегације ЕУ у Србији, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, представници предшколских установа и локалних самоуправа које су учествовале у ИМПРЕС пројекту, предшколске установе укључене у пројекат УНИЦЕФ-а „Вртићи без граница – више могућности за учење и развој деце раног узраста“ и установе у пројекту Новак Ђоковић Фондације “Школице живота – заједно за детињство” као и представници невладиних организација и конзорцијума који је реализовао пројекат на челу са СОФРЕЦО.

Све предшколске установе су на креативно осмишљеним постерима представиле своја достигнућа током реализације ИМПРЕС пројекта.

Завршен импрес пројекат

ЗАВРШНИ СЕМИНАР О ПОСЕБНИМ И СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИМ ПРОГРАМИМА

Дводневном семинару присуствовали су запослени из десет нових предшколских установа које су укључене у активности ИМПРЕС пројекта из Жабља, Пландишта, Љига, Кнића, Краљева, Рашке, Пирота, Лебана, Босилеграда и Београда.

Обуку у Нишу реализовале су Драгана Коруга и Олга Лакићевић из ЦИП – Центра за интерактивну педагогију, невладине организације која са УНИЦЕФ-ом реализује пројекат „Вртићи без граница – више могућности за учење и развој деце раног узраста“, а са Новак Ђоковић Фондацијом пројекат “Школице живота-заједно за детињство”.

Завршни семинар о посебним и специјализованим програмима

ЗАВРШНИ ТРЕНИНГ О МРЕЖИ ПРЕДШКОЛСКИХ УСТАНОВА

Тренинг је одржан са циљем да се учесници оспособе за коришћење софтвера (Ексел табела) који је припремљен како би се омогућио прорачун за преглед и испитивање развоја, као и за пројекције будућих потреба предшколских установа.

Завршни тренинг о мрежи предшколских установа