О нашем вртићу

Географски положај

Предшколска установа “Цветић” налази се у централном делу гружанског краја, варошици Кнић. Кнић представља политички, културни, привредни и административни центар општине која у свом саставу има још 36 села.
Општина Кнић је са свих страна окружена планинским венцима Рудника, Рамаћких висова, Гледићких планина, Котленика и Јешевца. У средишњем делу општине, у доњем току реке Груже налази се Гружанско језеро. Од бројних културно-историјских споменика посебно се истичу остаци средњевековног града из времена Деспота Стефана Лазаревића који се налази у Борчу и манастир Каменац из 15-ог века у Честину.
Кнић је саобраћајно добро повезан са Крагујевцом, Чачком , Горњим Милановцем и Краљевом. Кренути из Кнића према поменутим центрима значи путовати према северу, југоистику, југу или западу.
Предшколска установа се налази недалеко од магистралног пута Крагујевац – Мрчајевци – Чачак.

Оснивање установе

Кад је 1989. године завршена изградња комбинованог дечјег објекта у Книћу, укупне површине 800м² и капацитета 100 места за децу од једне до седме године, настао је проблем оснивања установе, коришћења капацитета и финансирања делатности. Због малог броја деце у Книћу, изледало је да нема интересовања за коришћење вртића и да новоизграђени објекат треба користити и за неке друге делатности.
Због недостатка средстава у Фонду и Општини и непостојања било какве традиције и искустава у раду са предшколском децом 10 година се прво размишљало да прво треба створити услове за повећање запослености, посебно жена, а потом за оснивање нових “буџетских” установа.
Скупштина општине Кнић је на седницама Већа удруженог рада, Већа месних заједница и Друштвено политичког већа од 10.јула 1990. године донела одлуку о оснивању дечје установе у Книћу.
Установа је званично почела са радом 25. октобра 1990. године.