Исхрана деце


Пут од здраве трпезе води ка животној радости и дуговечности!
У предшколској установи „Цветић“  исхрана није само уношење разноврсних и здравих намирница, већ и пут ка социјализацији и осамостаљивању, нови доживљај и ново искуство. Оброци са другарима из вртића помажу чак и најпробирљивијим малишанима да прихвате нови укус хране, али и укус који су пре доласка у колектив одбијали.
Веома смо свесни чињенице да је исхрана један од најзначајнијих фактора животне средине, који утиче на здравље и квалитет будућег живота сваког детета, те се у предшколској установи „Цветић“огромна пажња поклања квалитету исхране деце. Основни и најважнији задатак правилне исхране је да дечијем организму обезбеди оптималне количине свих хранљивих састојака, а тиме и правилан физички, интелектуални, емотивни и социјални раст и развој.
У вртићу „Цветић“ планирање јеловника се врши на недељном нивоу. Оброци су планирани по узрастним групама и задовољавају енергетске потребе деце у односу на њихове дневне активности. Енергетска вредност дневног оброка у вртићу одређена је „Правилником о нормативу друштвене исхране деце у установама за децу“. Дечије енергетске потребе се и индивидуално контролишу у циљу спречавања гојазности (последица прекомерног калоријског уноса) или потхрањености (услед недовољног калоријског уноса). Избор хране је балансиран и садржи протеине, масти и угљене хидрате, минерале и витамине у оптималном односу, што дечијем организму обезбеђује све хранљиве састојке неопходне за правилан раст, развој и функционисање организма. Исхрана је богата житарицама, поврћем и воћем, као и производима који садрже калцијум, гвожђе и беланчевине, а избегавамо масна, слана и преслатка јела, као и све врсте кондиторских производа.
Храна се припрема у нашој централној кухињи, која је опремљена по високим стандардима HACCP-а. Кувана јела се одмах сервирају без подгревања. Храна се припрема без адитива и конзерванса, на 100% природан начин. У исхрани деце се користи полубели  хлеб.
Посебна пажња се поклања лепом сервирању оброка, што код деце умногоме подстиче апетит. Бонтон за столом као култ навика је незаобилазни део наше свакодневнице.


Временски распоред оброка:

доручак од 7:30-8:30
ручак од 11:15-11:45
ужина од 13:30-14:00